Terug naar het overzicht

Klimaatveranderingen verplicht in de contextanalyse

Een contextanalyse voor een kwaliteitsmanagementsysteem in de zorg is een essentieel proces waarbij de interne en externe factoren worden onderzocht die invloed kunnen hebben op de doelstellingen en prestaties van de organisatie. In de zorgsector houdt dit in dat je rekening houdt met wet- en regelgeving, technologische ontwikkelingen, belanghebbenden zoals patiënten en personeel, en risico’s zoals klimaatverandering of pandemieën. Deze analyse helpt zorginstellingen om risico’s en kansen te identificeren en hun managementsystemen daarop af te stemmen, waardoor de zorgkwaliteit gewaarborgd blijft. In deze blog leggen we je verder uit wat de verplichting van klimaat veranderingen in een contextanalyse inhoudt.

Klimaatveranderingen nu ook verplicht in de contextanalyse

Bij een kwaliteitsmanagementsysteem in de zorg dient iedere zorgaanbieder een jaarlijkse contextanalyse uitvoeren.

Sinds 29 februari 2024 is klimaatverandering een verplicht aspect binnen de contextanalyse van alle ISO-normen, waaronder ISO 9001:2015. Dit is het gevolg van de door ISO ondertekende London Declaration, die gericht is op het aanpakken van klimaatverandering. Organisaties worden nu gevraagd om te beoordelen of klimaatverandering risico’s oplevert voor hun activiteiten en hier passende maatregelen voor te nemen. Dit thema moet geïntegreerd worden in hun kwaliteitsmanagementsystemen.

Wat veranderd er binnen de verschillende normen?

In de nieuwe amendementen stelt ISO twee belangrijke eisen aan certificaathouders. Ten eerste moeten zorgorganisaties vaststellen of klimaatverandering een risico vormt voor hun bedrijfsvoering. Als dat zo is, moeten zij documenteren hoe ze hier de komende decennia mee om zullen gaan. Het is daarbij essentieel om klimaatverandering niet als een losstaand element te zien, maar het te integreren in het gehele managementsysteem. Dit geldt niet alleen voor de contextanalyse, maar ook voor de betrokkenheid van stakeholders en de operationele processen.

Zowel ook HKZ als Prezo erkennen de toenemende invloed van klimaatverandering op de zorgsector. Hoewel HKZ nog niet officieel is aangepast, is het streven om hun normen compatibel te maken met de ISO 9001-aanpassingen, waarin klimaatverandering een vast onderdeel wordt van de contextanalyse. Prezo legt de nadruk op het versterken van kwaliteit en veiligheid en zal in lijn met deze ontwikkelingen ook verwachten dat zorgorganisaties zich voorbereiden op de risico’s en gevolgen van klimaatverandering binnen hun kwaliteitsmanagementsystemen. Beide schema’s stimuleren integratie van duurzame strategieën.

Ook zorgverzekeraars en zorgkantoren willen duurzaamheid

Zorgkantoren en zorgverzekeraars stellen in toenemende mate duurzaamheidseisen bij hun inkoopprocessen van zorg. Ze vragen zorgaanbieders om actief aan de slag te gaan met duurzaamheidsstrategieën, waaronder het omgaan met klimaatverandering. Dit kan variëren van energiebesparende maatregelen tot het implementeren van duurzame bedrijfsvoering in hun kwaliteitsmanagementsystemen. Door deze eisen worden zorgorganisaties aangespoord om duurzaamheid op te nemen in hun beleid en daarmee te voldoen aan de verwachtingen van zowel de sector als de certificerende instanties zoals HKZ en ISO.

Groen moet je doen!

Hier zijn enkele voorbeelden van maatregelen die duurzaamheid binnen zorgorganisaties bevorderen:

  1. Energiebesparing: Gebruik van energiezuinige verlichting, apparaten en duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen.
  2. Afvalbeheer: Bevorderen van recycling, scheiden van afval en verminderen van afvalproductie.
  3. Groen vervoer: Stimuleren van elektrisch vervoer of fietsgebruik onder medewerkers.
  4. Duurzame inkoop: Kiezen voor milieuvriendelijke materialen en leveranciers.
  5. Waterbesparing: Implementeren van waterbesparende technieken en systemen.
  6. Duurzaam gebouwbeheer: Energiezuinige bouw en renovatie van zorginstellingen.

Deze initiatieven dragen bij aan een lagere ecologische voetafdruk en een duurzamere zorgsector.

Terug naar het overzicht
De Zorginkopers
De Zorginkopers

Ontdek de toekomst van ondersteunende diensten in de zorg

Onze innovatieve AI-ondersteunde software biedt zorginhoudelijke, technische en financiële ondersteuning, waardoor jullie altijd toegang hebben tot de meest actuele kennis en middelen.

Neem contact op

De zorginkopers hebben ons begeleid bij het kwaliteitssysteem van de eerste introductie tot de uitreiking van het ISO 9001:2015 certificaat! Het mooie aan de zorginkopers is het snelle schakelen en het verwerken in het kwaliteitssysteem.

– Elisa Jansen – porcu B.E.B. zorg

Ontdek de toekomst van ondersteunende diensten in de zorg

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.